iDoctor logo
0,00  (0,00 kn)

Košarica

0

Kako resetirati telefon za prodaju

Kako resetirati telefon za prodaju

Tržište pametnih telefona je dinamično, što je telefon stariji, njegova vrijednost postaje manja. Noviji modeli se sve češće objavljuju i ako planirate kupnju novijeg uređaja, uvijek je dobra ideja razmisliti o prodaji starih ili nekorištenih mobilnih uređaja kako biste dobili dodatni novac i financirali svoju sljedeću kupnju. 

Ako ste odlučili kupiti najnoviji iPhone ili trebate dodatni novac za novi Samsung model, prije nego prodate ili poklonite svoj stari pametni telefon, vjerovatno biste željeli prvo obrisati svoje osobne podatke putem vraćanja na tvorničke postavke. Dobra vijest je da je vraćanje telefona na tvorničke postavke prilično jednostavno i ne zahtijeva stručne vještine. Vraćanje telefona na tvorničke postavke neće naštetiti vašem uređaju niti ukloniti operativni sustav vašeg uređaja, ali učinkovito uklanja sve podatke pohranjene na vašem mobilnom uređaju. 

Kada smo kod resetiranja, zamislite to kao trajno brisanje svih vaših osobnih podataka na vašem starom uređaju, uključujući SMS poruke, Whatsapp poruke, kontakte, slike, dokumente, bankovne aplikacije tj. općenito sve instalirane aplikacije, pohranjene videozapise itd. Zašto je ovo važno? Prodaja mobitela koji nije vraćen na tvorničke postavke je na vašu odgovornost i naš je savjet obavezno resetiranje. Pogledajte kako resetirati mobitel.

ZA APPLE UREĐAJE

Prije vraćanja na tvorničke postavke starog iPhonea, provjerite jeste li prenijeli kopiju podataka („backup“) na novi mobilni uređaj. To možete učiniti putem „QuickStarta“ ako je vaš telefon na iOS 11 ili noviji kako biste prenijeli sve svoje podatke sa svog starog pametnog telefona (u nekim slučajevima ova opcija prijenosa ne prebaci sve kontakte). Backup podataka možete učiniti i putem iClouda ili iTunesa. Kada je to gotovo, slijedite ove jednostavne korake da vratite svoj iPhone na tvorničke postavke:

 1. Ako ste na svoj uređaj aktivirali opciju Find my iPhone, idite na iCloud postavke da biste isključili ovu stavku koja može zahtijevati vaš Apple ID i lozinku nakon resetiranja. Ako je stavka uključena uređaj će nakon resetiranja tražiti e-mail i lozinku od iCloud-a.
 2. Idite na aplikaciju Postavke s početnog zaslona svog iPhonea ili iPada.
 3. Dodirnite Općenito .
 4. Pronađite i dodirnite Resetiranje.
 5. Odaberite Obriši sav sadržaj i postavke .
 6. Dodirnite Obriši odmah .

ZA ANDROID UREĐAJE

Slično iPhone-ima, brisanje podataka i resetiranje vašeg starog Samsung mobilnog telefona prilično je jednostavno i to možete učiniti za samo nekoliko minuta. Ali prvo, uvijek provjerite jesu li vaši osobni podaci sigurnosno kopirani prije nego što obrišete svoj stari mobilni uređaj. Da biste vratili svoj stari Samsung pametni telefon na tvorničke postavke, slijedite ove brze korake:

 1. Idite na Postavke
 2. Odaberite Opće upravljanje i zatim Ponovno postavljanje
 3. Odaberite i dodirnite Vraćanje tvorničkih postavki.
 4. Pregledajte informacije prije nego dodirnete Reset.
 5. Unesite lozinke ako vaš telefon ima sigurnosnu postavku.
 6. Zatim dodirnite Izbriši sve da biste izbrisali sve informacije i preuzete aplikacije na svom starom mobilnom telefonu.  

Vraćanje telefona na tvorničke postavke olakšava vam prodaju mobilnog uređaja. Stoga prije nego što kažete zbogom svom starom pametnom telefonu, provjerite ne ide li uz njega niti jedan od vaših osobnih podataka i da su svi vaši povjerljivi podaci potpuno izbrisani s njega. 

Trebate više od resetiranja na tvorničke postavke? Naši stručni serviseri u iDoctor servisu – Selska cesta 44, Zagreb,  spremni su pomoći. Kontaktirajte nas još danas!

O autoru:
Igor Majdandžić
stručnjak za popravak mobilnih uređaja s više od 13 godina iskustva u industriji. Igorova strast prema tehnologiji započela je još u tehničkoj školi za telekomunikacije, a kasnije sam diplomirao informatiku u Zagrebu. Od 2010. godine, posvetio sam se servisiranju mobilnih uređaja, pružajući kvalitetnu uslugu i rješenja za raznovrsne probleme, od hardverskih kvarova poput lomljenja stakla i problema s baterijama, do softverskih poteškoća.

Igor je ponosan što je do sada uspješno servisirao preko 30 000 uređaja, to mu je omogućilo da stekne širok spektar znanja i iskustva koje danas koristi kako bih svojim klijentima pružio najbolje moguće servisne usluge.
iDoctor logo
iDoctor
iDoctor servis
Selska cesta 44
10 000 Zagreb
OIB: 
46076525108
IBAN: 
HR5023400091160656321
Radno vrijeme
PON-PET: 08:30 - 18:00
SUB: 08:30 - 13:00
iDoctor Servis © 2024 – Sva prava pridržana
crossmenu