iDoctor logo
0,00  (0,00 kn)

Košarica

0

Zašto je važno sigurnosno kopirati svoje podatke?

Većina nas pohranjuje osjetljive podatke kao što su lozinke i podaci o bankovnoj kartici na svojim mobilnim telefonima. Podaci se mogu izgubiti oštećenjem mobitela, padom mobitela u vodu itd.. Kako biste se zaštitili od takvih pogrešaka, redovito sigurnosno kopiranje podataka trebala bi biti navika. Izrada sigurnosnih kopija omogućit će vam neprimjetan pristup vašim datotekama i informacijama pohranjenim u „oblaku“ ili lokalno na vašem računalu.

Zašto je važno napraviti sigurnosnu kopiju podataka?

Oslanjamo se na naše elektroničke uređaje za pohranu naših podataka. Koristimo uređaje poput mobilnih telefona, prijenosnih računala, vanjskih tvrdih diskova, usb stickova  i mnogih drugih. Ali što učiniti kada naiđu na probleme koji dovode do gubitka vaših podataka? Ako sigurnosne kopije podataka ne održavate ažurnim, riskirate da ostanete sa zastarjelim podacima za posao, školu ili osobne svrhe.

Ali ako uopće ne napravite sigurnosnu kopiju svojih podataka, na kraju ćete izgubiti sve podatke koje ste prikupili od dana kada ste počeli koristiti mobilni uređaj. S druge strane, dobra sigurnosna kopija vaših podataka osigurat će da, što god da se dogodi s vašim uređajima, vaše datoteke ostaju netaknute za korištenje i pregled u budućnosti.

Gdje biste trebali pohraniti svoje sigurnosne kopije?

Ovih dana imamo puno opcija kada je u pitanju sigurnosna kopija informacija. Stari i pouzdani način je korištenje vanjskih pogona za pohranu kao što su externi hard diskovi koji mogu pohraniti do 4 terabajta podataka. iTunes je izvrstan program za Apple uređaje koji lokalno na računalu ili u iCloud-u mogu izraditi sigurnosnu kopiju vašeg mobitela sa kojom ste sigurni i ako se nešto dogodi vašem mobitelu da uvijek možete vratiti sigurnosnu kopiju na novi iPhone, sve podatke i kompletne postavke.

Ali postoje digitalne opcije kao što su brojne „cloud“ verzije dostupne za sve vrste korisnika. Vjerojatno ste čuli za iCloud, DropBox, Google Drive i slične davatelje koji korisnicima daju besplatne kapacitete za pohranu u oblaku uz jednostavnu registraciju. Preporučujemo vam da iskoristite ova besplatna mjesta za pohranu!

iCloud pri registraciji novoga korisnika Vas časti sa 5 GB slobodne pohrane, no realno u današnje vrijeme je to dovoljno za kontakte i oko 1000 fotografija.
No, tu su vam dodatne opcije da zakupite dodatni prostor na iCloudu, prva opcija je zakup 50 GB prostora za pohranu za cijenu od 7,99 Kn mjesečno što je realno cijena jedne kave a ipak ste sigurni da su vam podaci na sigurnom.
Ako vam je 50 GB prostora malo imate opciju 200 GB za 24,99 Kn odnosno 2TB za 79,99 kn mjesečno.

O autoru:
Igor Majdandžić
stručnjak za popravak mobilnih uređaja s više od 13 godina iskustva u industriji. Igorova strast prema tehnologiji započela je još u tehničkoj školi za telekomunikacije, a kasnije sam diplomirao informatiku u Zagrebu. Od 2010. godine, posvetio sam se servisiranju mobilnih uređaja, pružajući kvalitetnu uslugu i rješenja za raznovrsne probleme, od hardverskih kvarova poput lomljenja stakla i problema s baterijama, do softverskih poteškoća.

Igor je ponosan što je do sada uspješno servisirao preko 30 000 uređaja, to mu je omogućilo da stekne širok spektar znanja i iskustva koje danas koristi kako bih svojim klijentima pružio najbolje moguće servisne usluge.
iDoctor logo
Kontakt
iDoctor servis
Selska cesta 44
10 000 Zagreb
091/581-240501/4876-531[email protected]
Radno vrijeme
PON-PET: 08:30 - 18:00
SUB: 08:30 - 13:00
iDoctor Servis © 2024 – Sva prava pridržana
crossmenu